Rytmeforstyrrelser

Ta testen under for å se om du bør teste deg for atrieflimmer.

Hjerterytmeforstyrrelser er en fellesbetegnelse for alle avvik fra den normale hjerterytmen (sinusrytme). Mange hjerterytmeforstyrrelser er ufarlige, mens andre krever medisinsk behandling. Forstyrrelse i hjerterytmen kan medføre rask, langsom eller uregelmessig hjerteaksjon. Hjerterytmeforstyrrelse kan oppleves som uregelmessig puls, hjertebank, svimmelhet eller av og til som besvimelser.

En hyppig hjerterytmeforstyrrelse er atrieflimmer. Hver fjerde 40-åring kan forvente å utvikle atrieflimmer i løpet av livet. Ved atrieflimmer slår hjertet uregelmessig og ofte for fort. Atrieflimmer gir ikke alltid symptomer, og opptil 1 av 3 med atrieflimmer har tilstanden uten å vite om det. Atrieflimmer øker risikoen for at det dannes blodpropper i hjertet. Slike blodpropper kan følge de store blodårene til hjernen og forårsake et hjerneslag. Risikoen for hjerneslag ved atrieflimmer øker ved alder >65 år, diabetes, høyt blodtrykk og annen hjerte- og karsykdom. Blodfortynnende medisiner reduserer effektivt risikoen for hjerneslag hos de som har atrieflimmer, og er anbefalt til de fleste med atrieflimmer. Atrieflimmer påvises enkelt med en EKG test. Langtidsregistrering av EKG øker muligheten til å oppdage anfallsvis atrieflimmer.

Personvern Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Klikk «OK» for å samtykke. Mer info